Sayın Kalibrasyon Laboratuvarı Yetkilileri,
Laboratuvarlar arası karşılaştırmalar (LAK) ve yeterlilik deneyleri (YT) kalibrasyon ve/veya test laboratuvarlarının teknik yeterliliklerini değerlendirmek için gerçekleştirilen önemli araçlardır. Bu husus, TS EN ISO/IEC 17025 standardı ve TÜRKAK dokümanında da özellikle belirtilir. Akredite laboratuvarların veya akreditasyon için başvuran laboratuvarların, akreditasyon kapsamlarındaki ölçüm büyüklükleri ile ilgili LAK’lara katılmaları ve başarılı sonuçlar elde etmiş olmaları TS EN ISO/IEC 17025 standardı ve TÜRKAK tarafından aranan bir gerekliliktir.
Ülke içinde akredite olan ve/veya akredite olmayı planlayan kalibrasyon laboratuvarlarının, “DC Direnç Standart ve Kaynakları” ölçümü alanında karşılaştırma ihtiyacı dikkate alınarak bir LAK’ın düzenlenmesi planlanmıştır.
Bu karşılaştırma, nominal değeri 10 mΩ olan DC Akım Şöntünün 1 A ve 10 A DC akım değerlerinde kalibrasyonunu kapsamaktadır. Katılımcı laboratuvar, bu iki akım değerinden her ikisini veya istediği bir akım değerini seçerek karşılaştırmaya katılım sağlayabilir.
Katılımınızla ilgili olarak UME sitesinden “Hizmetlerimiz” başlığı altındaki “Hizmet Talebi” kısmından ulaşabileceğiniz “Laboratuvarlararası Karşılaştırma/Yeterlilik Başvuru Formu” nu doldurduktan sonra 15/12/2025 tarihine kadar ume@tubitak.gov.tr adresine göndermenizi rica ederiz.
TÜBİTAK UME
Empedans Laboratuvarı
NOT: Karşılaştırmanın teknik protokolü ve ölçüm tarihleri, katılımcı sayısının belirlenmesinden sonra belirlenerek başvuru sahiplerine gönderilecektir.



