TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü kilogram birimine getirilen yeni tanımı gerçekleştirme amacıyla yürüttüğü Kibble Balans (KB) deneyinde elde ettiği ölçüm sonuçlarıyla uluslararası anahtar karşılaştırmada başarılı bir şekilde yer aldı.
TÜBİTAK UME, Kibble Balans deneyinde aldığı Planck sabiti ölçümleri ile Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Fransa, İsviçre, Japonya, Kanada gibi dünyanın önde gelen ülkelerinin metrolojik enstitüleriyle beraber katıldığı uluslararası anahtar karşılaştırma sonucunda yeni ölçüm konseptini metroloji dünyasına kabul ettirmeyi başardı.
Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Kanada metroloji enstitülerinin başını çektiği ve vakum ortamında çalışan geleneksel KB sistemlerinden farklı olarak, TÜBİTAK UME’nin geliştirdiği düzenek atmosfer ortamında çalışabiliyor. Bu durum, maliyet ve uygulama açısından önemli avantaj sunuyor.
Kütle ölçümlerinde Fransa'daki Uluslararası Ölçüler ve Ağırlıklar Bürosundan izlenebilirlik alan Türkiye, TÜBİTAK UME tarafından tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bu yeni teknolojik ürünle kilogram biriminin birinci seviyede gerçekleştirilmesiyle hem ulusal kütle ölçümleri güvence altına almış hem de dışa bağımlılığı ortadan kaldırmış olacak. Ayrıca TÜBİTAK UME, diğer ülkelerin metroloji enstitülerine de uluslararası kütle kalibrasyon hizmeti verilebilecek hatta gelişmekte olan enstitülere teknoloji transferi de sağlayabilecek. Yakın zamanda Kazakistan’la Kütle ve Sıcaklık birimlerinin yeni tanımlarına göre alt yapının oluşturulması konusunda bir eylem planı da imzalandı.
Mekanik ve elektriksel gücün dengelenmesi prensibine dayanan Kibble Balans Deney Düzenekleri, farklı geometriler ve deneysel protokollerle tasarlanabiliyor. Bu düzeneğe sahip dünyadaki az sayıdaki ülkelerden biri olan Türkiye dünya çapında yürütülen çalışmalara da katkı veriyor.
TÜBİTAK UME 2014 yılından beri yürüttüğü proje kapsamında bilimsel metroloji alanında ileri gelen enstitülere alternatif bir yol izleyerek geliştirdiği yeni ölçüm konseptiyle elde ettiği bu sonuçla kilogramın yeni tanımını gerçekleştirme yolunda kritik bir eşiği daha aşmış oldu.