-A +A

TÜBİTAK UME’den Bir EPM Proje Koordinatörlüğü Daha

TÜBİTAK UME Avrupa Metroloji Enstitüleri Birliği’nin (EURAMET) Avrupa Metroloji İşbirliği Programı (European Partnership on Metrology - EPM) çağrıları kapsamında finanse edilen ve koordinatörlüğünü üstlendiği Gelişen Elektromanyetik Uyumluluk Standartları için Metroloji Projesi açılış toplantısına 29-30 Kasım 2022 tarihlerinde ev sahipliği yaptı.

Özellikle büyük boyutlu, yüksek akım çeken cihazların veya sistemlerin Elektromanyetik Uyumluluk (EMU) şartlarını sağlayabilmesi için gereken testlerin, daha hızlı ve yüksek doğrulukla yapılabilmesi amacıyla hayata geçirilen projenin ilk toplantısına proje ortakları olan Avrupa’dan 6 ulusal metroloji enstitüsü, 2 üniversite ve bir özel firma temsilcilerinin yanı sıra TÜBİTAK UME araştırmacıları katıldı.

Projenin diğer ortakları arasında Çekya Metroloji Enstitüsü (CMI), İspanya Esteban Terradas Ulusal Havacılık Tekniği Enstitüsü (INTA) ve İspanya EMC-BCN firması, İsveç Araştırma Enstitüsü (RISE), Polonya Metroloji Enstitüsü (GUM), Slovenya Kalite ve Metroloji Enstitüsü (SIQ), İtalya Genova Üniversitesi (UNIGE) ve Hollanda Twente Üniversitesi (UTwente) bulunuyor.

TÜBİTAK UME, Ekim 2022’de başlayan ve Eylül 2025’te tamamlanması planlanan projede koordinatörlük görevinin yanı sıra, uzun süredir hem akademi hem de endüstri çevrelerinde uluslararası tartışma konusu olan ve ihtiyaç duyulan “yerinde EMC testi” yöntemlerinin standardizasyonuna katkı sağlamayı hedefleyen ve bu özelliğiyle projenin diğer iş paketleri arasında dikkat çeken iş paketinin de lideri konumunda. Projenin çıktılarının da sunulacağı Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından taslak çalışmaları devam eden özel komitelere üye olan TÜBİTAK UME araştırmacıları, ülkemizin standartlara yön verme konusundaki vizyonuna da katkı sağlanması için çalışmalara da başladı.

Fotovoltaik panel ve eviriciden oluşan tüm elektrik üretim sistemleri, hızlı araç şarj istasyonları, fotovoltaik otoparklar gibi sistemlerde güç kalitesinin bozulması, ani şarj kesilmeleri, haberleşme kesintileri gibi elektromanyetik girişim sorunları ortaya çıkıyor. Aynı zamanda üretim tesislerinde, yüksek güçlü ve yüksek boyutlu endüstriyel makine, cihaz ve sistemlerde haberleşme, ani durma, gürültü gibi sorunlarla karşılaşılıyor.

Bu tür cihaz ve sistemlerin EMU testleri için elektromanyetik gürültüden arındırılmış ortam ihtiyacı var. Ancak bunlar laboratuvar ortamına taşınamadığından, yerinde test edilmeleri gerekiyor. IEC, bu konuya özel olarak odaklanan uluslararası CISPR 37 standardını hazırlıyor.

TÜBİTAK UME sorumluluğundaki iş paketinde geliştirilecek olan yeni test yöntemleri sayesinde, büyük boyutlu, yüksek akım çeken cihazların veya sistemlerin EMU şartlarını sağlayabilmesi için gereken testlerin, ortamın getirdiği olumsuz dış etkilerden bağımsız bir şekilde, daha hızlı ve daha yüksek doğrulukla yapılabilmesi mümkün olacak. Böylece test maliyetleri ve süreleri azalacak, ithal ürünlerin denetlenmesinden ürün belgelendirmeye kadar geniş bir alanda yarar sağlanacak.

05.12.2022