Ülkede yapılan ölçümlerin kalitesinin artırılması ve uluslararası geçerliliğinin sağlanması için yasal görevi üstlenen TÜBİTAK UME “Kaynak Suyunda Elementler” (UME CRM 1201) isimli matriks sertifikalı referans malzemesinin üretimini tamamlayarak piyasaya sürdü.
Uluslararası standartlara uygun gelişmiş altyapıya sahip kimya laboratuvarlarında sertifikalı referans malzeme üreterek uluslararası alanda daha aktif bilimsel metroloji faaliyetleri gerçekleştirmeyi hedefleyen TÜBİTAK UME Kimya Grubu Laboratuvarları sertifikalı referans malzeme (CRM) üretimi çalışmalarına devam ediyor. Bu amaçla TÜBİTAK UME, 21 element derişiminin sertifikalandırıldığı “Kaynak Suyunda Elementler” (UME CRM 1201) isimli matriks sertifikalı referans malzemesinin üretimini de tamamlayarak satışına başladı. Ürün gerek özel gerekse kamu laboratuvarlarının taleplerinin karşılanması, kalite kontrol ve kimyasal analizlerde metodun geçerli kılınması kullanım hedefleriyle piyasaya sunuldu. Malzemenin hazırlanışı ve sertifikalandırılması ISO Guide 34 ve 35 rehberlerine göre yapıldı. 100 mL’lik hacimlerde üretilen malzemenin içeriği, 25730 sayılı ve 17 Şubat 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” ve bunu takiben TS266 olarak standart hale gelen Türkiye’deki içme sularının element bazında sınırlarını belirleyen metin temel alınarak belirlendi.
Ülke ihtiyaçlarına yönelik kimyasal ölçümlerin çeşitliliği, kalitesinin artması ve beraberinde gelecek yasal düzenlemeler, çevre ve insan sağlığının korunması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Bir ülkede yapılan ölçümlerin kalite gerekliliklerinden biri uluslararası birimler sistemine (SI) izlenebilirliğinin olmasıdır. İzlenebilirliğin olmazsa olmazlarından biri de kimyasal ölçümlerde, metroloji enstitüleri tarafından üretilen sertifikalı referans malzemelerin veya bu tür malzemelere izlenebilir referans malzemelerin kullanılmasıdır. Ulusal metroloji enstitüleri, sertifikalı referans malzeme üretiminde önceliği kendi ülke ihtiyaçlarına göre belirler. Sertifikalı referans malzeme üretimi aynı zamanda enstitülere ileri teknoloji ile birlikte bu ürünlerin satışından ekonomik gelir sağlar. Bu kabiliyete sahip olmayan ülkeler diğer ülkeler tarafından üretilen sertifikalı referans malzemelerle yetinmek ve bu ürünler için yurtdışına ciddi miktarda ödeme yapmak zorunda kalmaktadır.
Daha fazla bilgi için:
Referans Malzemelerin Üretimi ve Sertifikalandırılması Hakkında