Avrupa Metroloji Araştırma Programı (EMRP) kapsamında TÜBİTAK UME’nin de dahil olduğu “Endüstriyel Uygulamalar için Vakum Metrolojisi” başlıklı projenin 4. İlerleme Toplantısı TÜBİTAK UME tarafından düzenlendi.
1 Eylül 2011’de başlayan ve 31 Ağustos 2014’de tamamlanacak olan “IND 12 Endüstriyel Uygulamalar için Vakum Metrolojisi” başlıklı projenin her altı ayda bir gerçekleştirilen toplantılarından 4.sü, proje ortağı 9 ülkeden 13 Enstitü ve Üniversite katılımıyla 7-8 Mart 2013 tarihlerinde gerçekleştirildi. Yunanistan ve Almanya’dan iki yeni REG (Research Excellent Grant)’in tanıtımları ve sunumlarıyla başlayan toplantıda 3 ayrı iş paketi üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar katılımcılar tarafından aktarıldı. Bir tanesinde görev liderliği de dahil olmak üzere 2 iş paketinde çalışmalarını yürüten TÜBİTAK UME Vakum Laboratuvarı 4 sunum ile toplantıya aktif katılım sağladı.
Toplantıda genel olarak;
- Çok hızlı dinamik gaz genleşmeleri simülasyon ve deneyleri,
- Tepki zamanı çok hızlı (µs seviyelerinde) vakum ölçer dizaynı,
- Atmosfer ve vakumda sızıntı elemanlarının ilk kalibrasyon sonuçları,
- Soğutucu gazlar için sızıntı koklayıcıları ve kalibrasyonları,
- Sızıntı dedektörleri metrolojik performansları üzerine rehber doküman hazırlık çalışmaları,
- Endüstriyel şartlar altında sızıntı elemanları performansları,
- Quadrupole Mass Spektrometre (QMS) kalibrasyonları,
- İşlevsel parametrelerin QMS hassasiyeti ve “cracking pattern”leri üzerine etkileri,
- QMS zaman kararlılık ölçümleri,
- QMS metrolojik karakterizasyonu çalışmaları,
- “Outgassing” oranı ölçümleri ve sistemleri,
- “Outgassing” ölçümlerinde referans olarak kullanılabilecek malzemelerin seçimleri
konuları üzerinde tartışıldı. Proje zaman planına uygun olarak çalışmaların devam edilmesine karar verilerek yapılacaklar listesi ve temrinleri görüşüldü. Toplantının ilk günü TÜBİTAK UME Vakum Laboratuvarı ziyareti gerçekleştirilerek Birincil Seviye Ulusal Vakum Standardı (Çok Aşamalı Statik Genleşme Sistemi), QMS karakterizasyonunda kullanılmakta olan Dinamik Vakum Sistemi, Sızıntı Standartları ve Dedektörleri Karakterizasyon Sistemi ve Vakum Ölçer Kalibrasyon Sistemleri proje ortaklarına tanıtıldı.