İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Metroloji Konseyi’nin 26-27 Nisan 2023 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen 12.Toplantısına TÜBİTAK UME ev sahipliği yaptı.
Toplantıya Türkiye’nin yanı sıra Körfez Ülkeleri Metroloji Birliği (GULFMET) temsilcisi SMIIC Metroloji Konseyi (SMIIC MC) üyesi Azerbaycan, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Burkina Faso, Endonezya, Filistin, Gabon, Irak, İran, Kamerun, Kazakistan, Kuveyt, Kırgızistan, Libya, Malezya, Özbekistan, Pakistan, Somali, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tayland, Uganda ve Ürdün’den toplam 71 temsilci fiziki ve telekonferans ile katılım sağladı.
Başkanlığını 2014 yılından beri TÜBİTAK UME Enstitü Müdür Vekili Doç. Dr. Mustafa ÇETİNTAŞ’ın kesintisiz sürdürdüğü konsey toplantısında yapılan oylamada başkan yardımcılığına Suudi Arabistan temsilcisi Dr. İsmail Abdullah ALFALEH seçildi.
SMIIC Metroloji Konseyi üyesi ülkelerde helal ürün test ve belgelendirmesi, ilgili referans malzemelerin üretimi ve diğer metroloji alanlarında yapılan bilimsel çalışmalar ve gelişmelerle ilgili konuların ele alındığı toplantıda bu alanda kapsamlı bir altyapısı olan TÜBİTAK UME’nin sahip olduğu olanaklar, yürüttüğü projeler, diğer üye ülkeler ile yapılabilecek ortak çalışmalar ve ülkemizin İslam ülkelerine verebileceği katkılar üzerine bilgilendirmede bulunuldu.
TÜBİTAK UME liderliğinde yürütülen SMIIC MC 2022-2024 Çalışma Planı revizyonu ve bu plan kapsamında 2022 yılında yapılan faaliyetler, TÜBİTAK UME’nin SMIIC MC çatısı altında oluşturduğu Ar-Ge Programı ve diğer bilimsel çalışmalarla ilgili bilgi verildi.
SMIIC MC üye ülkelerinin bilimsel metroloji alanında geliştirilmesine yönelik TÜBİTAK UME tarafından hazırlanan yol haritası ile ilgili bilgilerin de verildiği toplantıda, başta TÜBİTAK UME olmak üzere Metroloji Konseyi üyelerinin yapabileceği katkılar değerlendirildi.
Ayrıca TÜBİTAK UME liderliğinde kurulması planlanan ve proje hazırlıkları tamamlanan İslam Ülkeleri Metroloji Mükemmeliyet Merkezi (EMCIC)’in İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelere sağlayacağı kazanımlar ve bu projenin gerçekleştirilmesinin önemi toplantıda bir kez daha vurgulandı.
İslam ülkeleri arasında ticarete engel teşkil eden teknik konularda uyumsuzlukların giderilmesi amacıyla ulusal kalite altyapılarının işbirliği içinde geliştirilmesini hedefleyen SMIIC, İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı bünyesinde 2010 yılında kurulmuştur.