-A +A

TÜBİTAK UME İlk Sertifikalı Referans Malzemesini Hizmete Sundu

TÜBİTAK UME Kimya Grubu Laboratuvarları ilk sertifikalı referans malzemelerini üreterek Sertifikalı Referans Malzemesi (SRM) üretebilen dünyanın önde gelen metroloji enstitüleri arasında yerini aldı.

Araçlara konulan yakıtın veya pazardan alınan sebzenin miktarının doğruluğunu belirleyen fiziksel ölçümler kadar suda bulunan sağlığa zararlı elementlerin ya da tüketilen etlerde bulunan ilaç kalıntısının tespiti gibi pek çok alanda yapılan kimyasal ölçümlerin de güvenilirliği büyük önem taşımaktadır. . Ülkemizde ve dünyada sürekli gerçekleştirilmekte olan kimyasal ölçümlerin kalitesi, ölçümün kişi, kurum, cihaz ve yöntem gibi değişkenlerden bağımsız bir biçimde doğru, tekrarlanabilir, ulusal ve uluslararası ölçekte güvenilir olması ile sağlanır. Laboratuvarların gerçekleştirdikleri kimyasal ölçümlerin kalitesinin ve doğruluğunun sağlanması için kullanılabilecek araçlardan en önemlisi ortak ve kolay erişilebilir Sertifikalı Referans Malzemelerdir (SRM).

Ülke laboratuvarlarının ihtiyaçları gözetilerek SRM’lerin üretilmesi, sertifikalandırılması, hem ulusal hem de uluslararası laboratuvarların kullanımına sunulması ve tanıtımlarının gerçekleştirilmesi ülkemiz araştırma kurumlarından TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü’nün (UME) temel görevleri arasında yer alıyor. TÜBİTAK UME bu sebeple SRM’lerin ilgili standartlara (ISO Guide 34) uygun olarak üretilmesi, sertifikalandırılan özelliklerinin metrolojik ölçüm kalitesi gereklilikleri yerine getirilerek belgelendirilmesi ve laboratuvarların kullanımına sunulması faaliyetlerini de yürütüyor.

TÜBİTAK UME tarafından üretilen kimyasal referans malzemelerden ilki UME CRM 1301 kodu ile satışa sunulan Kloramfenikol Birincil Kalibrant SRM’si oldu. Üretilen bu SRM, hayvansal gıdalarda rastlanabilen bir antibiyotik olan kloramfenikol'ün kalıntı miktarı tayinlerinde kalibrant ve kalite kontrol malzemesi olarak kullanılacaktır.

Sertifikasyon sürecinde malzemenin saflığı, nicel nükleer manyetik rezonans ve kütle denkliği yöntemi gibi birincil düzey metrolojik ölçümler ile ISO kalite sistemine uygun olarak belgelendiriliyor. Bu malzemenin laboratuvarlarca kullanılmaya başlanmasıyla ülkemizde gerçekleştirilecek bu alandaki ölçümler, uluslararası düzeyde güvenilir, izlenebilir ve karşılaştırılabilir hale gelecek.

 

Daha fazla bilgi için:

Referans Malzemelerin Üretimi ve Sertifikalandırılması Hakkında

TÜBİTAK UME Referans Malzemeler Laboratuvarı Web Sayfası

Metroloji Kitabı 1. Basım, Şubat 2013, sayfa 494.

Fotoğraflar

19.07.2013