TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü Organik Kimya Laboratuvarları tarafından “Ulusal Marker Uygulaması Paydaşlar Toplantısı” 12 Temmuz 2013 tarihinde TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde düzenlendi.
TÜBİTAK UME’nin paydaşlarıyla Ulusal Marker uygulamaları için fikir alış verişinde bulunmak ve Ulusal Marker ile ilgili gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlendiği toplantıya TÜBİTAK UME ve TÜBİTAK BİLGEM uzmanlarının yanı sıra EPDK, TÜPRAŞ, PETDER(Petrol Sanayi Derneği), Balpet Petrol Ürünleri Pazarlama A.Ş., BP Petrolleri A.Ş., Shell & Turcas Petrol A.Ş., Kaleli Best Oil Petrolcülük Ticaret A.Ş., Enerji Petrol Ürünleri Pazarlama A.Ş., Lukoil Eurasia Petrol A.Ş., Aytemiz Akaryakıt Dağıtım A.Ş., TP Petrol Dağıtım A.Ş., Siyam Petrolcülük Sanayi ve Ticaret A.Ş., Total Oil Türkiye A.Ş., Altınbaş Petrol ve Ticaret A.Ş., N-PET Petrol Ürünleri Pazarlama Nakliye Sanayi Ticaret ve Dağıtım A.Ş., Turkuaz Petrol Ürünleri A.Ş., Kadooğlu Petrolcülük Taşımacılık Ticaret Sanayi İthalat ve İhracat A.Ş., OMV Petrol Ofisi A.Ş. ve Opet Petrolcülük A.Ş.’den 50’ye yakın davetli katıldı.
Açılış konuşmasının UME Müdürü Dr. Fatih Üstüner tarafından yapıldığı toplantıda, Ulusal Marker Projesi Yürütücüsü Doç. Dr. Ahmet Ceyhan Gören ve Ulusal Marker Projesi Cihaz Projesi Yürütücüsü Prof. Dr. Fikret Hacızade tarafından yapılan sunumlar ile proje hakkında bilgi verilerek yapılan yenilikler katılımcılarla paylaşıldı.
Toplantıda özellikle “Biyoetanol için Ulusal Marker Uygulaması” ve Temmuz başı itibariyle başlanan “Gazyağı ve Nafta için Ulusal Marker Uygulaması” (İŞARETR-GN) hakkında bilgiler verildi.
Ayrıca ilki 27 Şubat 2013 tarihinde gerçekleştirilen Gezici Ulusal Marker Referans Cihaz (GUMREF) denetimleriyle ve TÜBİTAK BİLGEM tarafından yapılan Ulusal Marker Saha Denetim Cihazlarıyla ilgili güncelleştirmeler hakkındaki detaylar aktarıldı.
Sunumların ardından katılımcılarla TÜBİTAK’tan beklentiler ve yapılabilecek çalışmalar üzerine karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. TÜBİTAK UME Kimya Laboratuvarları ziyaretiyle program sona erdirildi.
EPDK ile TÜBİTAK UME arasında 2006 yılında imzalanan protokol ile tamamen yerli imkanlarla ulusal marker geliştiriliyor. TÜBİTAK UME Kimya Laboratuvarları’nda üretilen ulusal marker, akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi, vergi gelirlerinin yükseltilmesi ve uygunsuz akaryakıttan dolayı araçların zarar görmemesi amacıyla kullanılıyor.