-A +A

Türkiye'de ilk OLED Ekran Prototipi Geliştirildi

TÜBİTAK UME Fotonik ve Elektronik Sensörler Laboratuvarı tarafından Türkiye’de ilk defa OLED ekran prototipinin üretimi gerçekleştirildi.

UME Kimya Grubu Laboratuvarları’ndan Fotonik ve Elektronik Sensörler Laboratuvarı 42 pikselli PMOLED prototip modül üretimini başarıyla gerçekleştirmiştir. Bu modüller sarı, kırmızı, mavi ve yeşil olmak üzere 4 farklı renkte üretilmiştir. Bu çalışmanın bir sonraki adımı olarak, yüksek çözünürlükte televizyon ve cep telefonu gibi mikrodisplay uygulamasında kullanıllabilecek ekranların geliştirilmesi ve sanayiye aktarılmasıdır. Böylece, yeni nesil OLED ekran teknolojisini Türkiye’ye kazandırmak hedeflenmektedir.

OLED’ler, günümüzde kullanılan LCD ekranlara alternatif yeni nesil ekran teknolojisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra, panel aydınlatmalarında da düzlemsel ışık kaynağı olarak kullanılabilmektedir. OLED’ler, üniform yaygın ışık panelleri sağlarken aynı zamanda, şeffaf ve esnek bir hale de getirilebilmektedir.

OLED’ler ve LCD ekran teknolojileri karşılaştırıldığında birçok avantaj sunmaktadır:

  • OLED ekran yapısında arka ışığa gerek duyulmaz,
  • OLED ekranlar daha düşük güç tüketimi gerektirmektedirler,
  • OLED ekranların üretimi daha kolay ve ucuzdur,
  • OLED tepki süresi 100 kat daha kısadır,
  • OLED ekranlarda kontrast oranı çok yüksektir,
  • OLED ekran görüntü kalitesi geniş açılarda LCD ekrana göre daha iyidir,
  • OLED ekranlar daha ince ve hafif olabilmektedir, daha da önemlisi saydam ve esnek tabanlara uygulanabilmektedir.

OLED ekranlar sürme metotlarına göre pasif matris OLED (PMOLED) ve aktif matris OLED (AMOLED) olmak üzere iki sınıfa ayrılırlar. PMOLED’lerde katot ve anotlar birbirini dik kesen ince şeritler ve aralarında organik katmanın bütün bir yüzey halinde kaplanmasıyla oluşur. Anot ve katotların kesişim noktası pikselleri meydana getirir. 

Fotoğraflar

Video

OLED Prototip

08.05.2013