Savunma alanında bir stratejik ürün daha yerli imkanlarla üretildi.
Savunma sanayinde önemli projelere imza atan TÜBİTAK UME, şimdiye kadar yurt dışından ithal edilen füze yakıtını yerli imkanlarla üretmeyi başardı.
Dünyada sadece gelişmiş birkaç ülkenin üretebildiği JP-10 kodlu füze yakıtı, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) araştırmacılarının 2007 yılından beri devam eden ve son 2 yıldır hız verilen çalışmaları sonucu geliştirildi ve enstitünün altyapı imkanları kullanılarak mini pilot tesiste üretilmeye başlandı. Tesiste üretilen 100 litrelik JP-10 sentetik yakıtı, geçtiğimiz aylarda ROKETSAN A.Ş.’ye araştırmalarında kullanmak üzere teslim edildi.
Özel reaktörlerde bir dizi kimyasal reaksiyon ile üretilen füze yakıtı, kalite açısından da sınıfı geçerek uluslararası standartlara uygunluğu belgelendi.
Dünyadaki en iyi füze yakıtı
Dünyada üretilen en iyi füze yakıtı niteliğindeki yüksek itme gücüne sahip JP-10 füze yakıtı, yine TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli füze SOM da dahil yeni geliştirilecek tüm turbojet motorlu füzelerde de kullanılabilecek.
TÜBİTAK UME’nin günlük 10 litrelik üretim kapasitesine sahip olduğu mini füze yakıtı pilot üretim tesisinde gerçekleştirilen optimizasyon çalışmalarıyla; bilgisayar kontrollü tam otomatik pilot tesis kurulması için gerekli olan bütün hazırlıklar yapıldı.
Fizibilite çalışmaları tamamlanan yeni tesisin faaliyete geçmesiyle üretim kapasitesinin günlük 100 litre seviyelerine çıkması ve böylelikle litre maliyetinin de düşürülmesi hedefleniyor.
Hem pahalı hem temini zor
Şimdiye kadar ithal edilen füze yakıtının litre fiyatının daha ucuz olmasına rağmen astronomik fiyatlarla karşılaşılıyor ve yakıtı üreten gelişmiş ülkelerin üretim ve satış şartları nedeniyle temininde önemli güçlükler yaşanıyor.
Bu açıdan yakıtın milli olanaklarla üretilmesi savunma alanında önemli bir stratejik hamle niteliği taşıyor.