-A +A

Laboratuvar Çalışanları

Dr. Merve ÖZTUĞ KILINÇ (Laboratuvar Sorumlusu)

Dr. Merve Öztuğ lisans eğitimini 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nde tamamlamıştır. 2006 yılında, California State Üniversitesi’nde (Long Beach, CA, ABD) burslu yüksek lisans eğitimine başlamış ve Prof. Dr. Paul Weers yönetimindeki “Apolipophorin III/Lipopolisakkarit (LPS) komplekslerinin karakterizasyonu” başlıklı tezini 2009 yılında tamamlamıştır. Yüksek lisans sırasında genel kimya laboratuvar derslerinde öğretim asistanı olarak görev almıştır.

2009-2011 yılları arasında California Üniversitesi’nde (Los Angeles, CA, ABD) Diferansiyel Proteomiks Laboratuvarları’nda araştırmacı olarak çalışmıştır. Doktora derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Bölümü’nde, “Proteomik Yaklaşımlarla Yeni Enzimlerin Keşfi” başlıklı tezi ile 2020 yılında almıştır. Eylül 2011’den beri TÜBİTAK UME Biyometroloji Laboratuvarları’nda çalışan Dr. Öztuğ, protein biyokimyası, moleküler biyoloji ve biyoteknoloji alanlarındaki biyometroloji projelerinde görev yapmaktadır. Özellikle basit ve karmaşık matrislerden proteinlerin tanımlanması, derinlemesine karakterizasyonu ve nicel tayinlerde yenilikçi kromatografik, elektroforetik ve kütle spektrometrik metotların geliştirilmesi ve uygulanması üzerine çalışmaktadır.

Biyoanaliz Laboratuvarı’nı temsilen CCQM altında PAWG tarafından düzenlenen uluslararası ölçüm karşılaştırmalarında görev almakta olup, halen PAWG Türkiye temsilciliği görevini yürütmektedir. Dr. Öztuğ'un, biyokimya ve moleküler biyoloji alanlarında uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanmış 25 makalesi bulunmaktadır.

 

Dr. Burhanettin YALÇINKAYA (Laboratuvar Sorumlusu Vekili)

Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini, Ankara Üniversitesinde “Atmosferde Sık Rastlanan Mikrofungusların Protein Profillerinin Karşılaştırılması” başlıklı tez çalışması ile 2012 yılında tamamlamıştır. Doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Moleküler Tıp programında “Hepatoselüler karsinoma hastalığının tanısında ve izlenmesinde kullanılabilecek biyobelirteç taranması” başlıklı tez çalışması ile 2018 yılında tamamlamıştır.

Ağustos 2011 yılında Araştırmacı olarak başladığı TÜBİTAK UME Biyoanaliz Laboratuvarı’nda çeşitli ulusal ve uluslararası projelerde görev aldı. Nükleik asitlerin kesin miktar tayinine yönelik Ar-Ge çalışmalarının yanında hastalıkların erken tanısına yönelik biyobelirteçlerin tanımlanması ve bu belirteçlerin basit ve uygulanması kolay yöntemlerle tespitine yönelik çalışmalar yapmaktadır. Biyometroloji alanında çeşitli uluslararası ölçüm karşılaştırmalarına katılmıştır. Moleküler biyoloji ve genetik, alanında ulusal ve uluslararası indekslerde taranan dergilerde yayınları bulunmaktadır.

 

Dr. Sema AKYÜREK

Sema AKYÜREK, lisans eğitimini 2002 yılında İstanbul Üniversitesi, Biyoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda, doktora eğitimini ise Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Tıp Anabilim Dalı’nda tamamladı.

2005-2007 yılları arasında Prof. Dr. Tanıl KOCAGÖZ’ün kurucusu olduğu Tanısal İnovatif Biyoteknoloji Organizasyonu’nda (TİBO) Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından desteklenen “Kolorimetrik Mikobakteriyel Kültür Sistemi” başlıklı projede proje sorumlusu olarak çalıştı. 2007-2010 yılları arasında uluslararası faaliyet gösteren biyoteknoloji firması olan Bio-Rad’da uygulama uzmanı olarak çalıştı. 2010 yılında TÜBİTAK UME, Biyoanaliz Laboratuvarı’nda araştırmacı olarak çalışmaya başlayan AKYÜREK 2012-2015 yılları arasında Referans Malzemeler Laboratuvarı’nda görevlendirildi. 2015 yılından itibaren görevine Biyoanaliz Laboratuvarı’nda uzman araştırmacı olarak devam etmekte olan Akyürek 2019 yılında başuzman araştırmacı unvanını almıştır.

İlgi ve uzmanlık alanları DNA metilasyon analizleri, qPZT, dPZT, GDO miktar tayini, gen anlatım analizleri, bakteri kültürü ve antimikrobiyal direnç analizleri (mikrobiyolojik ve moleküler düzeyde) olan AKYÜREK, iki EMRP (European Metrology Research Programme) projesi, bir EMPIR (European Metrology Programme for Innovation and Research) projesi, TÜBİTAK destekli projelerde (1001 projesinde araştırmacı, İkili İşbirliği Programı kapsamında proje yürütücüsü ve araştırmacısı olarak) görev almıştır.

Biyoanaliz Laboratuvarı’nı temsilen CCQM altında NAWG tarafından düzenlenen uluslararası ölçüm karşılaştırmalarında görev almaktadır.

  

Dr. Gonca ALTIN

Lisans öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde tamamlamıştır. Yüksek lisans eğitimine GYTE (Gebze Yüzsek Teknoloji Enstitüsü) Moleküler Biyoloji bölümünde devam etmiş, tez çalışmasında daha önce nitelendirilmemiş bir enzim olan ATP bağımlı proteaz enzimi HslVU’nun E. coli’ye klonlanması ve akabinde Rekombinant Geobacillus kaustophilus HslV- HslU (ClpQ ClpY) ATP bağımlı enzimlerinin saflaştırması ve biyokimyasal nitelendirilmesini yaparak 2009 yılında mezun olmuştur.

Sonrasında, 2009-2011 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümünde “Çamaşır Makinelerinde Daha Az Deterjan ve Enerji Kullanarak Hijyenik Yıkama Yapan Yöntemlerin Geliştirilmesi” adlı SAN-TEZ projesinde çalışarak çamaşır makinelerinin plastik ve metal aksamları için kullanılabilecek bir antimikrobiyal yüzey geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. Bu proje ile ilgili uluslararası bir yayını bulunmaktadır. Eş zamanlı olarak “St Yükseklikli MI Etiyolojisinde p53 Geninin Değerliliği: Çok merkezli çalışma” başlıklı projede P53 geninin kalp krizi ile ilişkisini tespit edip bir biyomarker olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırmak için ilgili genin genetik taramasını yapmıştır.

2011 yılında Yeditepe Üniversitesi Biyoteknoloji doktora programına başlayıp, “Mechanisms in Biomining of Magnesite and Its Scale Up Production” (Manyezitin Biyomadencilik ile Çözünme Mekanizması ve Ölçek Büyütülerek Üretilmesi) başlıklı tez çalışmasını tamamlayarak 2016 yılında onur derecesi ile mezun olmuştur. Tez çalışması ile ilgili uluslararası bir yayın ve bir patenti bulunmaktadır. 2010-2016 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmış ve bu süre boyunca GBE111 (Biology I for Bioengineers) ve GBE113 (Biology I for Biomedical Engineers) kodlu laboratuvar derslerini vermiştir.

Biyoinformatik (DNA dizileme, BLAST, Primer dizaynı, Vektör dizaynı), DNA teknikleri (DNA izolasyonu, Klonlama, Western Blot, Southern Blot, PZT), Enzim-Protein (Enzim Ekspresyonu, Enzim Saflaştırma, Enzimlerin Biyokimyasal Nitelendirmeleri, Fermentasyon ve Biyoproses) konularında tecrübeli olan Gonca Altın, Ocak 2017 yılında TÜBİTAK UME Biyoanaliz Laboratuvarı’nda uzman araştırmacı unvanıyla çalışmaya başlamış olup moleküler biyoloji, protein ve biyoteknoloji ile ilgili biyometroloji projelerinde görev almaktadır.

 

Dr. Evren SABAN

Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nden 2005 yılında mezun olmuştur. “İnsan Vücudunda Oksijen Sensör Görevi Gören FIH Enziminin Kontrollü Oksijen Aktivasyonu” konulu doktora tezini 2011 yılında Prof. Dr. Michael Knapp danışmanlığında Massachusetts Üniversitesi (Amherst, MA, ABD) Kimya Bölümü’nde tamamlamıştır. Doktora çalışması boyunca protein kimyası, enzim kinetiği ve mekanizması konularında ve sıvı kromatografi, kütle spektroskopisi gibi biyoanalitik yöntemler üzerine uzmanlık kazanmıştır.

2011 yılında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Kimyasal Teknoloji Enstitüsü bünyesine uzman araştırmacı olarak katılmıştır. TÜBİTAK destekli 1003, 1007 gibi stratejik ve ulusal projelerde görev alıp projelere katkı sağlamıştır.

2019 yılı itibari ile TÜBİTAK UME Biyoanaliz Laboratuvarı’nda görevine başuzman araştırmacı olarak devam etmektedir. Biyoanaliz Laboratuvarı’nda biyometroloji alanında çalışmalar yürütmekte olup protein ve peptit biyomoleküllerinin miktarlarının yüksek doğrulukla ve düşük belirsizlikle belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmaktadır.

 

Hümeyra KARADORUK

Kocaeli Üniversitesi, Kimya Bölümü’nden 2010 yılında mezun olmuştur. Beyazpınar Şekerleme Firması’nda kalite kontrol sorumlusu olarak ürünlerin ve üretim proseslerinin ilgili spesifikasyon ve güvenlik standartlarına uygunluğunun kontrol edilmesinde görev almıştır. 2016-2017 yıllarında Patrol Ambalaj Şirketi’nde kalite sistem sorumlusu pozisyonunda BRC/IOP standardının uygulanması ve takibi süreçleri ile ilgili çalışmalarda bulunmuştur. Kasım 2017’den beri Biyoanaliz Laboratuvarında Ar-Ge teknisyeni olarak çalışmaktadır.