-A +A

TÜBİTAK UME’den bir EMPIR Projesi Daha

TÜBİTAK UME 14-15 Haziran 2016 tarihlerinde AB destekli EMPIR (European Metrology Program for Innovation and Research) programı RPOT (Research Potantiel Project) çağrısı kapsamındaki “RF ve Mikrodalga Metrolojisi Kapasitesinin Geliştirilmesi” isimli projenin açılış toplantısına ev sahipliği yaptı.

Koordinatörlüğünü TÜBİTAK UME’den Dr. Murat CELEP’in üstlendiği başlangıç toplantısına Türkiye dahil 8 ülkeden 14 uzmanın katıldığı proje, TÜBİTAK UME’nin koordinatörlüğünü yaptığı 4. EMRP/EMPIR projesi olması açısından dikkat çekiyor.

Üç yıl sürmesi planlanan projede TÜBİTAK UME’nin yanı sıra İsviçre, İsveç, İspanya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Yunanistan ve Mısır’ın ulusal metroloji enstitüleri ile İspanya Katalonya Teknik Üniversitesi de ortak olarak yer alacak. Ayrıca proje çalışmalarına farklı ülkelerden 20 değişik firma da destek verecek.

Projeyle öncelikle, Avrupa Birliği ve birliğe aday ülkeler içinde RF ve Mikrodalga konusunda metroloji altyapısını geliştirmek isteyen ülkelerle gelişmiş ülkelerin metroloji enstitüleri arasında eğitim, atölye çalışmaları ve bilgi transferleri yapılması planlanıyor. Böylece kimi enstitülerde var olan ancak araştırma projelerinde kullanılmayan RF ve mikrodalga metrolojisi kapsamındaki altyapıların araştırma yapmaya daha elverişli hale getirileceği düşünülüyor.

Proje kapsamında, S-parametre ölçümleri, bu ölçümlerde kullanılan ölçerlerin izlenebilirliği, RF düşük güç ölçerler ve yüksek güç ölçerlerin karakterizasyonu, düşük güç ölçümlerinde harmonik etkiler, işaret kaynaklarının yansıma katsayılarının ölçümü, elektromanyetik uyumluluk testlerinin iyileştirilmesi gibi konularda ortak araştırmalar yapılması amaçlanıyor.

Gelişmekte olan ulusal metroloji enstitüsü ve bu enstitülerin müşterileri konumundaki akredite kalibrasyon/test laboratuvarlarının erişimine açık olacak olan proje çıktılarının RF ve mikrodalga metrolojisi alanında çalışanlar ve yeni başlayacaklar için rehber dokümanlar niteliğinde olması hedefleniyor.

Haberleşme sistem ve cihazlarının gündelik hayatımıza çokça girmiş olduğu günümüzde, yüksek frekansta haberleşme yapan ürünlerin RF ve mikrodalga metrolojisine dayalı testlerinin ve kalibrasyonlarının doğruluğu ve hassasiyeti, daha konforlu bir hayat standardı elde etmemiz için üretilmiş ürünlerin kalitesi ve güvenilirliği açısından büyük önem taşıyor.

 

Fotoğraflar

29.06.2016