Dr. Muharrem AŞAR (Laboratuvar Sorumlusu)
1996 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünden mezun olmuştur. 1996-1997 yılları arasında Abant İzzet Baysal Universitesinde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 1997 yılında Milli Eğitim Bakanlığı yurt dışı yüksek öğrenim bursunu kazanmış, 1999 yılında Güney Kaliforniya Üniversitesi Fizik Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlamıştır. 2005 yılında Kuzey Karolina Devlet Üniversitesi Fizik Bölümü’nde “Epitaksiyel Büyümenin Gerçek Zamanlı Optik Kontrolünde Anizotropi Etkileri ve İlgili Metroloji Cihazları” tezi ile doktorasını tamamladıktan sonra mecburi hizmetini yapmak üzere TÜBİTAK UME’de çalışmaya başlamıştır. TÜBİTAK UME Boyutsal Laboratuvarları’nda yüzey pürüzlülüğü ve nanometroloji konularında çalışmalarını sürdürmektedir. 2016 yılından bu yana Laboratuvar sorumluluğu görevine yürütmekte ve EURAMET Uzunluk Teknik Komitesinde (TC-L) ve Uzunluk Danışmanlar Komitesi (BIPM CCL) ve Boyutsal Çalışma Gruplarında (WG-MRA ve WG-N) ülkemizi temsil etmektedir.
Gökçen BOZKURT
Mustafa Kemal Üniversitesi Antakya M.Y. Okulu Endüstriyel Elektronik Bölümü’nden 2007 yılında mezun olmuştur. 2008 yılında TÜBİTAK UME, Kuvvet Grubu Tork Laboratuvarı’nda göreve başlamıştır. TÜBİTAK UME tarafından yürütülen KAMAG 1007 TSE Projesinde Proje personeli olarak görev almıştır. Proje kapsamında Türk Standartları Enstitüsü’ne yapılan ölü ağılıklı 50 Nm ve 1000 Nm kapasitelerinde tork kalibrasyon makineleriyle, aynı kapasitelerde olan back to back kalibrasyon sistemlerinde elektrik panolarının dizaynı ve montajının yapılması konularında projeye katkıda bulunmuştur. Tüm bu sistemlerin montaj ve demontajının yapılmasında, TSE için talep edilen tork laboratuvarının kurulumunda görev almıştır. 2012 yılında Boyutsal Laboratuvarları’nda göreve başlamıştır. Halen laboratuvarda temel ölçüm cihazları, üniversal ölçümleri, form ölçümleri, 10m Bench, adım mikrometresi kalibrasyonları konusunda çalışmalar yapmaktadır.
Dr. Murat AKSULU
1990 yılında İstanbul Teknik Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünden mezun olmuştur. İstanbul Teknik Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde 1993 yılında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2008 yılında aynı bölümde “Polimerlerin aşınmasında karşı yüzey pürüzlülüğünün etkisi” isimli teziyle doktora derecesini almıştır. TÜBİTAK UME Boyutsal Laboratuvarları’nda 1996’dan bu yana yüzey pürüzlülüğü ölçümleri ve form ölçümleri konularında çalışmaktadır.
Sibel Aslı AKGÖZ
İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü’nden 1996 yılında mezun olmuştur.
1997 yılında TÜBİTAK UME Boyutsal Laboratuvarları’nda araştırmacı ünvanıyla işe başlamıştır. Uzmanlık alanları Açı metrolojisi ve Mastar Bloklar konularındadır. UME’de interferometrik yöntemle mastar blokların birinci seviyede ölçümlerine başlanması, rutin hale getirilmesinde aktif olarak görev almış, bu alanda çalışmalara başlanmasını ve hizmet verilmesini sağlamıştır. Açı metrolojisi ile ilgili laboratuvarın kurulması ve geliştirilmesinde aktif olarak çalışmalarıyla görev almıştır. Tanfer Yandayan ile birlikte, UME tekniği olarak bilinen, tam bölünemeyen indeks tablaların kalibrasyonu için yeni yöntem geliştirmiştir. Uluslararası izlenebilirliğini sağlamak için düzenlenen çok sayıda uluslararası anahtar karşılaştırmalara TÜBİTAK UME adına katkıda bulunmuş ve/veya katılmıştır. Ayrıca iki adet ulusal karşılaştırmanın yürütücülüğünü pilot laboratuvar olarak gerçekleştirmiştir. Bunların yanında TÜRKAK adına denetçilik yapmaktadır.
Doç. Dr. Tanfer YANDAYAN
1996 yılında Manchester Üniversitesi, Makine Mühendisliği bölümünde, ‘CNC takım tezgahlarında iş parçalarının, lazer ile işlem sırasında temassız ölçümü’ konulu projesiyle doktorasını tamamladıktan sonra, 1997 yılında mecburi hizmetini yapmak üzere TÜBİTAK UME’de çalışmaya başlamıştır. 15 yıl boyunca, TÜBİTAK UME Boyutsal Laboratuvarları sorumluluğunu yürütmüştür. Uzunluk, boyutsal ve açı ölçümleri için uluslararası alanda ülkemizi temsil etmiş, boyutsal laboratuvarının yurt dışında ilk karşılaştırma ölçümlerine katılmasında ve kalibrasyon kabiliyetlerinin uluslararası alanda kabul görmesinde ve listelenmesinde, TÜRKAK tarafından laboratuvarın akreditasyonunda ve ara denetimlerinde boyutsal laboratuvarının yöneticiliğini yapmıştır. Dünya Bankası ve Alman hükümeti projelerinin kullanılarak, boyutsal laboratuvarının genişletilmesini, laboratuvar elemanlarının yetiştirilmesini, hizmet sayısının 5 ten 100 lü rakamlara çıkarılmasını, bunların karşılaştırmalar ile desteklenmesini sağlamıştır. Boyutsal ölçümler alanında, ülkemizdeki ilk karşılaştırmalı ölçümleri düzenlemiş, TÜRKAK’ın oluşumu sırasındaki çalışmalarda yer almış, TÜRKAK adına ilk laboratuvar akreditasyonlarına katılmıştır. Avrupa Bölgesel Metroloji Organizasyonu EURAMET adına, ülkelerin ulusal metroloji enstitülerinin denetimlerine katılan Tanfer YANDAYAN, 2006 yılında Makine Mühendisliği alanında üniversite doçenti olmuş, 2012 Mayıs itibari ile laboratuvar yöneticiliği görevinden ayrılarak, Avrupa Metroloji Araştırma Programı çalışmalarına daha fazla yönelmiştir. 2012 yılında, 12 farklı ülkeden oluşan 16 proje ortağını bir araya getirip hazırladığı Açı Metrolojisi Projesi ile TÜBİTAK UME’ye proje koordinatörlüğü kazandırmıştır. Açı projesinin koordinatörlüğü haricinde, Güney Asya Ülkelerinin metroloji faaliyetlerini Avrupa Komisyonu için inceleyen birinci Fp7 projesini tamamlamış, 2012-2016 yılları için uyumlaştırma projesine başlamıştır. Boyutsal ölçümlerin tüm konularını kapsayan bilimsel araştırmalarda, daha ziyade açı, mastar blokları, skala ölçümleri, interferometrik ölçümler, çap ve form ölçümleri konularında çalışmaktadır.