Laboratuvarımızda manyetik malzemelerin karakterizasyonu için;
-
- Örnek Titreşimli Manyetometre (Vibrating Sample Magnetometer, VSM)
- SQUID Manyetometre ( Superconducting Quantum Interference Device Magnetometer)
- Permeagraph
olmak üzere üç farklı ölçüm sistemi bulunmaktadır.
Örnek titreşimli manyetometre toz şeklindeki manyetik malzemeleri karakterize etmek için kullanılır. 1,5 T ve 7 T olmak üzere iki manyetik alan kaynağı bulunmaktadır. Oda sıcaklığından çok düşük sıcaklıklara 4 K’ne (-269 °C) kadar ölçüm alınabilmektedir. Mıknatıslanma ölçümü 1000 - 10-5 emu arasında yapılabilir.
SQUID manyetometre mıknatıslanma ölçümlerinde günümüzde ulaşılan en son ve en hassas ölçüm sistemidir. Mıknatıslanması çok düşük malzemeleri karakterize etmek için kullanılır. Ölçüm aralağı 1.25 – 10-8 emu arasındadır ve örnek titreşimli manyetometreden 1000 kat daha hassastır. 5 T’ya kadar manyetik alan oluşturmak mümkündür ve oda sıcaklığından 2.2 K’ne kadar ölçüm yapma imkanı vardır.
Permeagraph cihazı ise daha çok endüstriyel kullanıma uygun bir cihazdır. Günlük hayatta kullandığımız ve belirli bir geometriye sahip sürekli mıknatısları karakterize etmek için ideal bir cihazdır. 2,2 T’ya kadar manyetik alan oluşturabilmektedir.
Laboratuvarımızda manyetik şeritli kartların (manyetik kalın filmlerin) üzerindeki manyetik bölgeleri görüntülemek ve lokal olarak manyetizasyon ölçebilmek için Manyeto-optik sistemi mevcuttur. Bu sistem ile 1 mm çapında bir alanda ölçüm yapmak ve malzemenin manyetik haritasını çıkarmak mümkündür.
Kalibrasyon amaçlı kullandığımız tek eksen ve üç eksenli Helmholtz bobin sistemlerimiz ve selenoid türünden yüksek manyetik alan bobinimiz vardır. Bu bobinlerin izlenebilirliği ise Birincil seviye standardımız olan NMR Teslametre ile sağlanmaktadır.