-A +A

Laboratuvar Çalışanları

Doç. Dr. Özcan BAZKIR (Laboratuvar Sorumlusu)

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden 1997 yılında mezun olmuştur. Yoğun Madde Fiziği dalında; Spektroskopi ve Radyometri konularında yaptığı çalışmalar ile 1999 ve 2004 yıllarında yüksek lisans ve doktora derecelerini, 2008 yılında ise doçent unvanını almıştır. 1997 - 2001 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 2001 yılından itibaren TÜBİTAK UME Optik Laboratuvarı’nda Dedektör Radyometri, Spektrofotometri ve Fotovoltaik alanlarında çalışmaktadır.  Dedektör Radyometri alanında optik güç, enerji, ışıma, duyarlılık izlenebilirlikleri ve kalibrasyonları; morötesi, görünür ve kızılötesi bölgelerindeki ışık kaynaklarına duyarlı detektörlerin optiksel karakterizasyonları konularında Ar-Ge çalışmaları yapmaktadır. Spektrofotometri alanında düzgün/dağınık geçirgenlik, düzgün/dağınık yansıtma, absorbans ölçümleri ve spektrometrideki referans standartların izlenebilirlikleri ve kalibrasyonları konularında Ar-Ge çalışmaları yapmaktadır. Fotovoltaik alanında, IEC61215 ve IEC61720 standartlarında belirtilen performans ve güvenlik testlerini gerçekleştirebilecek Fotovoltaik Test Merkezi kurma projesini yürütmüştür. Bu merkezde kurulan ölçüm sistemleri ile karasal fotovoltaik panellerin ve hücrelerin performans ve güvenlik test ölçümlerinin, enerji derecelendirme ölçüm ve hesaplarının IEC 61215-2, IEC 61730-2, IEC 61853 ve atıfta bulunulan ilgili standartlara göre gerçekleştirilmesi üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Optik Radyometri, Spektrofotometri ve Fotovoltaik alanlarında referans ölçüm sistemlerinin kurulması ve izlenebilirliğin sağlanması yanında ISO 17025 standartlarına uygun kalibrasyon, eğitim, danışmanlık ve denetim konularında hizmet vermektedir. Ayrıca, ulusal sanayinin ihtiyaçlarının karşılanması ve uluslararası nitelikli projelerde TÜBİTAK UME'nin etkisinin artırılması için ölçüm sistemlerinin kapasitesini iyileştirme ve artırmaya yönelik araştırma ve geliştirme (Ulusal ve EMPIR projeleri) faaliyetlerini yapmaktadır.

Laboratuvarın idari faaliyetlerine yönelik olarak 2015 yılından itibaren Laboratuvar Sorumlusu olarak görev yapmakta ve CCPR, EURAMET TC-PR ve COOMET TC-PR gibi uluslararası teknik komitelerinde TÜBİTAK UME Optik Laboratuvarı'nı temsil etmektedir.

 

Doç. Dr. Ferhat SAMETOĞLU

Bakü Devlet Üniversitesi Fizik Bölümü’nden 1993 yılında mezun olmuştur. 1998 yılında Azerbaycan Bilimler Akademisi Fotoelektronik Enstitüsü’nde katıhal fiziği alanında doktora derecesini ve 2011 yılında Optik-Fotonik alanında doçentlik unvanını almıştır.

1995 - 1999 yılları arasında, Azerbaycan Bilimler Akademisi Fotoelektronik Enstitüsü’nde çalışmıştır. Çalışmalarını; ekstrüzyon yöntemine göre Bi-Sb katı çözeltili numunelerin büyütülmesi,  numunelerin elektriksel ve termal özelliklerinin eşyönsüzlüğünün ve yapısının araştırılması, termal işlemenin kurşun ve tellür katkılı katı çözeltili numunelere (Bi-Sb) etkisinin araştırılması üzerine gerçekleştirmiştir.

1999 yılında, TÜBİTAK UME Optik Laboratuvarında çalışmaya başlamıştır ve çalışmalarını Fotometri, Radyometri, Spektrofotometri ve Fiber Optik üzerine yürütmektedir (özellikle tayfsal ışınım düzeyi, ışık kaynaklarının spektrofotometrik özelliklerinin belirlenmesi, UV-A ve UV-B radyometrelerinin kalibrasyonu ve fiber optik ölçüm ve kalibrasyonların gerçekleştirilmesi). 2002-2006 ve 2012-2015 yılları arasında Optik Laboratuvar sorumlusu görevini yürütmüştür. Fotometri alanında; SI ışık şiddeti temel birimi Kandela’nın dedektör tabanlı yaklaşıma göre gerçekleştirilmesi ve diğer tüm fotometrik büyülüklerin (ışık akısı, aydınlık düzeyi ve parıltı) ölçülmesi ve metrolojik izlenebilirliklerinin sağlanması yönünde çalışmalar yürütmüştür. Radyometri alanında; tayfsal ışınım düzeyi ölçeklerinin (morötesi-görünür-yakın kızılötesi bölgelerde) oluşturulması, radyometrelerin elektro-optik karakterizasyonu, ışıma kaynaklarının tayfsal radyometrik karakteristiklerinin belirlenmesi, çok-eklemli güneş hücrelerinin tayfsal duyarlılıklarının belirlenmesi için yöntem geliştirilmesi (Avrupa Birliği projesi), farklı tipte güneş hücrelerinin sıcaklığa ve açıya bağlı çıkış karakteristiklerinin belirlenmesi için metot geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütmektedir. Spektrofotometri alanında; ışık kaynaklarının ve yüzeylerin (saydam, yarı saydam ve opak) renksel özelliklerinin standart ölçüm koşullarında belirlenmesi için cihaz geliştirmesi (TÜBİTAK projesi) ve ölçülmesi için metrolojik izlenebilirliğin sağlanması ve sıvıların kırılma indeksinin optik yöntemle farklı dalgaboylarında belirlenmesi için metot geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütmüştür. Fiber optik alanında; haberleşme teknolojilerinde kullanılan güç ölçer, zayıflatıcı ve OTDR cihazlarının kalibre edilmesi için ölçüm yöntemlerinin geliştirilmesi ve metrolojik izlenebilirliklerinin sağlanması ve fiber optik sensör uygulamalarında araştırmalar yönünde çalışmalar yürütmektedir. 2018 yılında, fiber optik sensör uygulamaları yönünde uluslararası patent almıştır. 2019 yılında, BIPM-CCPR altında fiber optik kalibrasyonlar üzerine faaliyet gösteren WG-CMC çalışma grubuna uzman üye seçilmiştir.

TÜBİTAK UME'de çalıştığı sürede; ulusal ve uluslar arası bilimsel projelere (yürütücü veya araştırmacı) katılım, hakemli dergilerde bilimsel makale yayınlama, uluslar arası dergi hakemliği, uluslar arası patent sahipliği, metroloji alanında eğitim ve danışmanlık hizmetleri, TÜRKAK akreditasyon denetçiliği (TS EN ISO/IEC 17025) ve uluslar arası karşılaştırmalara katılım gibi faaliyetleri de bulunmaktadır.

 

Şenel YARAN

Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 1987 yılında mezun olmuştur. 1987 - 1988 yıllarında Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesinde kamera kontrol mühendisi, 1988 - 1995 yıllarında 1 HİBMK.lığı Kalibrasyon Laboratuvarı’nda mikrodalga kalibrasyon mühendisi olarak çalışmıştır.

1995 - 2012 yılları arasında TÜBİTAK UME RF ve Mikrodalga Laboratuvarı’nda 2012 yılından itibaren Optik Laboratuvarı’nda görev yapmaktadır.

RF ve Mikrodalga Laboratuvarı’nın kurulması kapsamında birincil ve ikincil seviye güç, s-parametreleri, empedans, zayıflatma ve gürültü ölçüm sistemlerinin kurulması, karakterize edilmesi, belirsizlik hesaplamalarının ve ölçümlerinin yapılması konularında çalışmıştır. Mikrodalga güç ve s-parametrelerinin uluslararası izlenebilirliğini sağlamak için düzenlenen anahtar karşılaştırmalara TÜBİTAK UME adına ölçümleri ve belirsizlik hesaplamalarını yaparak katılmıştır. Ayrıca ülke genelinde yapılan mikrodalga güç ölçümlerinin doğruluğunun belirlenmesi amacıyla TÜRKAK tarafından talep edilen ikinci seviye laboratuarlar arasında bir karşılaştırma organize edilmesinde ve sonuçların raporlanmasında görev almıştır. Mikrodalga ölçümler konusunda TÜRKAK’ın organize ettiği tetkiklerde teknik uzman olarak katılmaktadır.

Optik Laboratuvarı’nda spektrofotometri ve fotometri alanlarında aydınlık düzeyi, parlaklık, parıltı, ışıksal duyarlılık, ışık akısı, renk sıcaklığı ve ışık şiddeti ölçümlerinin yapılması konusunda çalışmaktadır. Bu ölçümler ile ilgili eğitim ve danışmanlık vermekte ve TÜRKAK’ın organize ettiği tetkiklere teknik uzman olarak katılmaktadır.

Spektrofotometri ve Fotometri alanlarında referans ölçüm sistemlerinin kurulması ve izlenebilirliğin sağlanması yanında ISO 17025 standartlarına uygun kalibrasyon, eğitim, danışmanlık ve denetim konularında hizmet vermektedir. Ayrıca, ulusal sanayinin ihtiyaçlarının karşılanması ve uluslararası nitelikli projelerde TÜBİTAK UME'nin etkisinin artırılması için ölçüm sistemlerinin kapasitesini iyileştirme ve artırmaya yönelik araştırma ve geliştirme (Ulusal ve EMPIR projeleri) faaliyetlerini yapmaktadır.

 

Dr. Seval MERİÇ

İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü’nden 1990 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü’nde 1994 yılında tamamlamıştır. Doktora eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü’nde; “Tulyum iyonu ile katkılanmış tellurium tungsten oksit lazer camlarının optik özellikleri, termal analizi ve mikroyapı karakterizasyonu” konusunda tamamlamıştır.

1991 yılında TÜBİTAK MAM Temel Bilimler Enstitüsü Fizik Bölümü Yarıiletkenler Laboratuvarı’nda uzman yardımcısı olarak işe başlamıştır. Yarıiletkenler fiziği, yüksek vakum teknikleri, soğurma ve lüminesans spektroskopisi konularında çalışmıştır. 1997 - 2012 yılları arasında TÜBİTAK BİLGEM UEKAE Optoelektronik Bölümü’nde uzman araştırmacı olarak görev yapmıştır.

2013 yılından itibaren TÜBİTAK UME Optik Laboratuvarı’nda işe başlayarak Spektrofotometri ve Fotovoltaik alanlarında çalışmaktadır. Spektrofotometri alanında düzgün/dağınık geçirgenlik, düzgün/dağınık yansıtma, absorbans, renk, parlaklık ölçümleri, spektrometrideki referans standartların izlenebilirlikleri ve kalibrasyonları konularında; Fotovoltaik alanında, güneş enerji panellerin ve hücrelerin performans ve güvenlik test ölçümlerinin, enerji derecelendirme ölçüm ve hesaplarının IEC 61215-2, IEC 61730-2, IEC 61853 ve atıfta bulunulan ilgili standartlara göre gerçekleştirilmesi üzerine çalışmalar yapmaktadır.  Fotovoltaik alanda ayrıca, IEC61215 ve IEC61720 standartlarında belirtilen performans ve güvenlik testlerini gerçekleştirebilecek Fotovoltaik Test Merkezin kurulması projesinde aktif olarak yer almış ve laboratuvarın hizmet kapsamının genişletilmesi konusunda çalışmalar yapmaktadır.

Spektrofotometri ve Fotovoltaik alanlarında referans ölçüm sistemlerinin kurulması ve izlenebilirliğin sağlanması yanında ISO 17025 standartlarına uygun kalibrasyon, eğitim, danışmanlık ve denetim konularında hizmet vermektedir. Ayrıca, ulusal sanayinin ihtiyaçlarının karşılanması ve uluslararası nitelikli projelerde TÜBİTAK UME'nin etkisinin artırılması için ölçüm sistemlerinin kapasitesini iyileştirme ve artırmaya yönelik araştırma ve geliştirme (Ulusal ve EMPIR projeleri) faaliyetlerini yapmaktadır.

Laboratuvarın idari faaliyetlerine yönelik olarak 2015 yılından itibaren Laboratuvar Sorumlusu Vekili olarak görev yapmaktadır.

 

Doç. Dr. Çağrı Kaan AKKAN

Kocaeli Üniversitesi Fizik Bölümü’nden 2007 yılında lisans ve 2009 yılında ise yüksek lisans eğitimini Lazer Taramalı Konfokal Mikroskop Tasarımı üzerine yaptığı çalışma ile tamamlamıştır. 2014 yılında Almanya Saarland Üniversitesi’nde doktora çalışmalarını tamamlamış ve 2018 yılında doçentlik ünvanı almıştır.

Yüksek lisans çalışmaları süresince spektrofotometrik üzerine de çalışmalarda bulunmuştur ve ayrıca lazer ile malzeme işleme ve optik tasarım üzerine çalışmıştır. Almanya INM-Leibniz Institute für Neue Materialien Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak CVD/Biosurfaces grubunda lazer-malzeme etkileşimleri üzerine çalışmalar yapmıştır ve ayrıca incefilm kaplamaları üzerine çalışmalar sürdürmüştür. 2014 yılında TÜBİTAK-2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı kapsamında ülkesine geri dönmüş, Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nde 3 sene süreyle araştırmalarda bulunmuştur. Aynı zamanda, aynı kurumda lazer ve malzeme etkileşimleri üzerine lisansüstü dersler vermiştir.

2017 yılı itibariyle TUBİTAK-UME Optik Laboratuvarında çalışmalarını sürdürmekte, radyometri, spektrofotometri ve fotometri alanlarındaki çeşitli projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almaktadır.

 

Dr. Zühal ALPASLAN KÖSEMEN

İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’nden 2006 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimini Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü’nde 2009 yılında tamamlamıştır. 2016 yılında Gebze Teknik Üniversitesi’nde yürüttüğü “Işığa duyarlı organik alan etkili transistörlerin (fotoofet) yapımı ve karakterizasyonu” başlıklı doktora çalışmasını tamamlayarak doktor ünvanını almıştır. 2014 yılı itibariyle TÜBİTAK UME Optik Laboratuvarı’nda görev almaktadır. Çalışma alanları arasında fotovoltaik sistemlerin karakterizasyonu, LED ışık kaynaklarının karakterizasyonu ve yakın alan ölçüm sistemlerinin tasarlanması ve karakterizasyonu bulunmaktadır ve ilgili alanlarda projeler yürütmektedir.

 

Gökhan YAKIN

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Nuri Demirağ Meslek Yüksek Okulu Metalurji ve Mazeme Bölümü'nden 2010 yılında mezun olmuştur. Malzeme üzerine faaliyet gösteren firmalarda kısa süreli olarak çalışmıştır. Mayıs 2018 yılı itibari ile TÜBİTAK UME Optik Laboratuvarında Teknisyen olarak görev yapmaktadır.