-A +A

Açık Saha Deney Alanının (ASDA) Geliştirilmesi

ASELSAN, ARÇELİK, BTK, OTOKAR, ROKETSAN, TUBİTAK BİLGEM, TSE, VESTEL, SDT, ELDAŞ, ESİM, LVT, METEKSAN ve TÜBİTAK UME gibi EMC testleri gerçekleştiren firmaların yurtiçinde kalibrasyon yaptırabilecekleri tek kurum UME olup izlenebilirlik UME tarafından sağlanmaktadır. Bu kurumlar antenlerini yurtdışına göndermek zorunda kalmaları durumunda, özellikle zaman olarak ciddi kayıplar (Ekonomik anlamda yaşanacak kayıplardan daha önemli) yaşayacaklardır. UME’de birkaç günde tamamlanan bir kalibrasyon yurtdışına gönderildiğinde 2-3 ay sürecektir. Antenleri yurtdışına gönderildiğinde EMC testlerinde yaşanacak zaman kayıpları artacak ve işlerinde aksamalar yaşayacaklardır. 
Halihazırda hizmet amaçlı kullanılmakta olan ve ömrünü kısa sürede tamamlayacağı öngörülen ASDA 18 m x 22 m boyutlarında olup, anten faktörü kalibrasyonları için yeterli olmasına karşın yarı yansımasız odaların ve ASDA’ların ölçümleri için zorunlu olan ve tüm EMC deneyleri/anten kalibrasyonları için birinci seviye referans kabul edilen Normalized Site Attenuation - Geometry Specific Correction Factors (NSA-GCSF) ölçümleri için yeterli değildir. NSA-GCSF ölçümleri için yurtdışı bağımlılık vardır ve bu bağımlılık ciddi maliyetler ve zaman kayıpları oluşmaktadır.
Ülkemizde 60 m x 30 m boyutlarında dünyada sadece seçkin metroloji enstitülerinin sahip olduğu bir anten kalibrasyon sahasının kurulması ile NSA-GCSF ölçümleri yapılabilecek, anten kalibrasyonları daha düşük belirsizlik ile en üst seviyede dışa bağımlılık olmadan ölçülebilecek, ayrıca dünyada saygın metroloji enstitülerinin sahip olduğu birincil seviye ölçümler gerçekleştirilecektir.

 

(Devam Ediyor)