Bilimsel ve teknolojik devrimin bir sonucu olarak ve sağladıkları yaşam kolaylıkları nedeniyle yaşantımızda kalıcı yer edinen elektrikli cihazlar ve haberleşme araçları faydaları yanında zararlı etkilere sahiptir. Bütün bu cihazlar elektromanyetik kirlilik kaynağıdır ve bu kirlilik artık hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Elektromanyetik kirlilik ile ülkemiz ilk kez yüksek gerilim hatlarıyla tanıştı. 1990’lı yıllarda ise özel radyo ve televizyonlara yayın izni verilmesiyle süreç devam etti. Cep telefonlarının kullanıma başlanmasıyla birlikte baz istasyonlarının kurulması elektromanyetik alan kirliliğinin daha riskli bir seviyeye ulaşması insanların dikkatini çekmeye başladı.
Elektromanyetik alanlar duyu organları ile algılanamamakta, ancak ölçülerek değerlendirilebilmektedir. Yapılan ölçüm sonuçları ise uluslar arası (ICNRP - International Commission on Non-Iozing Radiation Protection [1,2]) ya da ulusların kendi belirledikleri insan sağlığına zarar vermeyeceği düşünülen sınır değerlere göre değerlendirilir.
Çevre Bakanlığı’ da ülkemizdeki elektromanyetik kirliliği düzenlenmek ve sınır değerleri belirtmek için bir genelge yayınlamıştır. Bu genelge (21 Nisan 2011 tarihli ve 27912 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Elektronik Haberleşme Cihazlarından Kaynaklanan Elektromanyetik Alan Şiddetinin Uluslararası Standartlara Göre Maruziyet Limit Değerlerinin Belirlenmesi, Kontrolü ve Denetimi Hakkında Yönetmelik [3]) ile ortamın ve tek bir cihazın, elektromanyetik alan kirliliğinin sınır değerleri konusunda bilgiler verilmiştir.
Tek bir cihazın yaydığı elektromanyetik kirlilik seviyesinin tespiti için İngiliz Hükümetine bağlı bilimsel bir kurum olan NRPB (National Radiological Protection Board) [1,2], yüksek hassasiyete sahip sistemler ve ölçüm metot&yöntemleri kullanmaktadır. Türkiye’de de yayınlanan genelge nedeniyle, tek bir cihazın yaydığı elektromanyetik kirlilik seviyesinin doğru bir şekilde ölçümüne ihtiyaç vardır. NRPB sistemi veya benzeri bir sistemin kurulması amacıyla bu çalışma önerilmektedir.
(Tamamlandı)