-A +A

TÜBİTAK UME GULFMET Genel Kurul ve Teknik Komite Toplantılarına Ev Sahipliği Yaptı

GULFMET (Körfez Ülkeleri Metroloji Birliği) Genel Kurul ve Teknik Komite Toplantıları 23-26 Nisan 2018 tarihleri arasında TÜBİTAK UME’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

TÜBİTAK UME’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı Teknik Komite Toplantılarına Türkiye’nin yanı sıra GULFMET üye ülkelerinden Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Umman’dan temsilciler katıldı.

GULFMET üyesi ülkelerdeki metroloji alanında yapılan faaliyetlerin ayrı Teknik Komite toplantıları şeklinde geçen programda Kütle ve Türevi Büyüklükler, Uzunluk, Sıcaklık, Elektrik - Manyetik - Zaman ve Frekans, Fotometre ve Radyometre, Kimyasal Metroloji ve Kalite Teknik Komite toplantıları yapıldı.

Uluslararası karşılaştırmalar, CMC (Ölçüm ve Kalibrasyon Kapasitesi) başvuruları ve değerlendirilmesi, yapılabilecek bilimsel AR-GE faaliyetleri ve işbirliklerinin ele alındığı toplantılarda, Ölçüler ve Ağırlıklar Danışma Komitesi (CIPM)’nin gereklilikleri ve kalite dokümantasyonuna yaklaşımı, Avrupa Bölgesel Metroloji Organizasyonu (EURAMET)’nun Kalite Yönetim Sistemlerine (QMS) yaklaşımı ve genel kuralları, GULFMET CMC ve Kalite Yönetim Sistemi (QMS) genel kuralları ve yaklaşımı da masaya yatırıldı.

GULFMET’in Bölgesel Metroloji Organizasyonları Ortak Komitesi ve BIPM (JCRB)’ne tam üyelik durumunun da görüşüldüğü toplantılarda GULFMET Genel Kurul üye ülkelerin faaliyetleri ve raporları karşılıklı olarak paylaşıldı. Ayrıca toplantıların son gününde katılımcılar için TÜBİTAK UME laboratuvarları ziyareti gerçekleştirildi.

TÜBİTAK UME ile GSO (Körfez Ülkeleri Konseyi Standardizasyon Teşkilatı) arasında GULFMET’in geliştirilmesi ve bölgesel metroloji organizasyonu olarak tanınması amacıyla 2011 yılında Mutabakat Zaptı (MoU) imzalanmış ve TÜBİTAK UME 2013 yılı başında GULFMET’e asosiye üye olmuştu.

Fotoğraflar

04.05.2018