TÜBİTAK UME Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Komitesi (CIPM) bünyesinde görev yapan Zaman ve Frekans Danışmanlık Komitesi (CCTF) üyeliğine kabul edildi.
Daha önce Akustik ve Titreşim (CCAUV), Elektrik ve Manyetizma (CCEM), Uzunluk (CCL), Fotometri ve Radyometri (CCPR), Madde Miktarı (CCQM) ve Sıcaklık (CCT) komitelerine üye olan TÜBİTAK UME bu kabulle birlikte metrolojinin çeşitli alanında faaliyet gösteren üye olabileceği 9 danışmanlık komitesinden 7’sine üye olmuş oldu.
TÜBİTAK UME’nin 30 uluslararası üye kurumu bulunan Zaman ve Frekans Danışmanlık Komitesi üyeliğine kabul edilmesi, dahil olduğu diğer alanlarda olduğu gibi Zaman ve Frekans alanında da ölçüm kabiliyetleri ve araştırma/geliştirme tecrübesi ile dünyanın en önde gelen enstitüleri arasında sayılabileceği anlamına geliyor.
CCTF’ye üye olmak, bu alandaki gelişmeleri yakından takip edebilmek, bilgi akışına katkı sağlamak ve bu akıştan faydalanabilmek gibi avantajlarının yanı sıra hangi araştırmalara ağırlık verileceği, yeni metodların değerlendirilmesi gibi konularda karar verici mekanizmanın içinde yer almak açısından da büyük önem taşıyor.
CIPM Danışmanlık Komiteleri, metroloji ile ilgili teknik konularda uzmanlık sağlamak, metroloji alanlarında uluslararası bilgi alışverişi ve işbirliğine zemin sağlamak ve ulusal ölçüm standartlarının uluslararası birimler sistemine izlenebilirliklerini teşvik ederek küresel ölçekte ölçümlerin uyumuna katkıda bulunmak üzere faaliyet gösteriyor.
Bilimsel Metroloji alanında ileri seviyede olmanın göstergesi olması dışında prestij açısından da önemli bir değer taşıyan danışmanlık komiteleri üyelikleri, sadece alanında bilimsel anlamda kayda değer çalışmalara sahip, uluslararası karşılaştırmalarla ölçüm yeteneklerini ispatlayabilmiş, uluslararası alanda en tanınır metroloji enstitülerine ve laboratuvarlara açık.
TÜBİTAK UME üye olduğu komite sayısıyla dünyanın önde gelen metroloji enstitüleri arasında yer alıyor.